Eigen zwembad

zwembad

Het lijkt nog wat ver weg, maar voor je het weet is het alweer zomer. Na de zomers van 2018 en 2019, waarin verschillende hitterecords zijn verbroken, kun je de zomer van 2020 maar beter goed voorbereid in gaan. En zeg nou eerlijk, wat is er lekkerder om met temperaturen boven de dertig graden een duik te nemen in een zwembad. En dan niet zomaar een zwembad, maar in je eigen zwembad bij jou in de tuin. Klinkt te mooi om waar te zijn? Nee hoor, lees maar verder!

Zwembad in de tuin

Iedereen wil dat toch, een zwembad in je eigen tuin? Door de steeds warmer en droger wordende zomers neemt de vraag naar zwembaden steeds meer toe. Waar een groot zwembad een aantal jaar geleden niet echt gangbaar was en er slechts een paar mensen een duik konden nemen in hun eigen zwembad, is bij veel huishoudens het zwembad intussen niet meer weg te denken. De aanbieders van zwembaden springen hier handig op in door voor ieder budget een zwembad aan te bieden. Van basismodellen tot heel luxe zwembadspa’s met alles erop en eraan. Heerlijk om na een lange dag werken in een kantoor met gebrekkige airco, een frisse duik te nemen op een zwoele zomeravond.

Koop je een zwembad voor alleen je kinderen, dan heb je aan een relatief klein zwembad genoeg. Afhankelijk van de leeftijd uiteraard. Er zijn kleine eenvoudige opblaaszwembadjes om lekker in te badderen, maar ook zwembaden met ingebouwde glijbaden en ander speelattributen. Zijn je kinderen groter of wil je een zwembad (ook) voor jezelf? Dan zijn er ook grote zwembaden te verkrijgen waar je zelfs met meerdere volwassen personen in kunt badderen.

Het is wel verstandig om van te voren goed te bedenken en te bekijken hoe groot het zwembad nou daadwerkelijk is. Een groot zwembad is namelijk niet iets dat je voor een middagje neerzet en daarna weer opruimt. Vaak zal het zwembad gedurende de hele zomer in de tuin staan. Ideaal is het namelijk niet als je hele tuin bijna gevuld is als het zwembad staat. In dat geval kun je beter voor een kleiner zwembad kiezen. Of je kunt naar een openluchtzwembad bij jou in de buurt, mocht je besluiten dat een zwembad toch te groot is voor jouw tuin.  

Onderhoud

Wanneer je het gebruik van het zwembad niet wilt beperken tot één jaar, moet je het zwembad ook onderhouden. Heel ingewikkeld is dat gelukkig niet, maar het is wel belangrijk dat het gebeurd. Om het zwemwater zelf gezond te houden, kun gebruikmaken van chloortabletten of zout. Wil je het water ook echt schoon houden (wat wel aan te raden is), dan is het aanschaffen van een goede pomp met filter geen overbodige luxe. Het water wordt via dit filter schoongemaakt, waardoor het zwemwater ook echt helder blijft. Het is wel zaak om het filter goed schoon te houden en eens in de zoveel tijd te vervangen. Ander drijvend vuil zoals takjes en bladeren kun je eenvoudig met een schepnetje uit het water vissen.