Zin in een mooie vaartocht in Amsterdam? Wist je dat je helemaal geen ervaren schipper hoeft te zijn om de wateren van Amsterdam te ontdekken? Al vanaf 25 euro kun je helemaal zelf een sloep huren en besturen. Amsterdam staat bekend om haar prachtige grachten. In de Middeleeuwen werden de eerste grachten gegraven als verdediging van de stad. Toen de de stad begon uit te breiden, kwamen de grachten binnen de stadsmuren te staan en verloren zij hun rol.  Nu varen er jaarlijks miljoenen boten op de beroemde kanalen van de stad voor zowel (goederen) transport als toeristisch genot. Er is dus geen betere manier om Amsterdam op zijn ouderwets mee te maken.

Wat moet ik weten voordat ik sloep huur?

Om een sloep te huren hoef je niet in bezit te zijn van een vaarbewijs. Zonder vaarbewijs mag jouw motor volgens het binnenvaartpolitiereglement (BPR) maximaal 20 km/u. Dit geldt overigens niet als jouw boot langer is dan 15 meter, in dat geval dien je wél in bezit te zijn van een vaarbewijs. In elk geval is het verplicht dat jouw boot in bezit is van een eigen naam en het BPR reglement. Toch liever harder dan 20 km/u? Voor een zwaardere motor moet je in bezit zijn van een vaarbewijs volgens het BPR. Een voordeel is dat je meer mensen mee kunt nemen aan boord. Deze vallen dan ook natuurlijk in een hogere prijsklasse. Verder ben je niet verplicht om reddingsvesten, peddels enzovoort aan boord van je sloep te hebben wanneer je alleen op binnenwateren vaart. Deze kunnen natuurlijk wel altijd handig zijn om te hebben.

Hoe bereid ik mij goed voor?

Lees voordat je een sloep gaat huren in Amsterdam altijd de vaarregels door. Op de wateren vinden regelmatig controles plaats en overtreding van de vaarregels worden bestraft met hoge boetes. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De vaarregels kun je op het internet met een paar klikken vinden. Indien je met gezelschap vaart, is het een goede tip om duidelijke afspraken te maken onder elkaar wat betreft gedragsregels of noodsituaties. Zo voorkom je misverstanden en kunnen jullie optimaal genieten van deze onvergetelijke ervaring. Draag altijd comfortabele kleding en schoenen of neem deze mee. Ook tassen die waterdicht zijn of een rits hebben zijn aan te raden. Het kan fris zijn wanneer de boot in beweging is, dus houdt hier rekening mee.

Waar kan ik een sloep huren?

Er zijn diverse aanbieders te vinden die boten verhuren in Amsterdam. De prijsklasse voor een normale sloep kan variëren tussen de 25 euro en 500 euro. Dit hangt er natuurlijk van af wat de grootte is, wat voor motor het draagt en andere factoren. Voor elke wens is er een aanbod. Toch liever op een tour? Geen punt. Op de website Bootuitjes.nl kun je diverse sloepen al vanaf 150 euro per uur huren mét een ervaren schipper erbij. Arrangementen voor een groep van 8 tot 40 mensen zijn er voor iedere gelegenheid, zoals vrijgezellenfeesten, borrels en andere feestjes. Op deze manier kunnen jij en jouw gezelschap lekker achterover leunen en genieten van het prachtige zicht onder het genot van hapjes en drankjes.

Dus waar wacht je nog op? Ontdek deze zomer nog de wereldberoemde kanalen van Amsterdam in een sloep.