Hoe lang mag je een vakantiehuisje huren?

Je bent eindelijk op de vakantie waar jij het hele jaar al naar uit hebt gekeken. Jij hebt je research gedaan over het prachtige vakantiehuisje waar je nu in zit. Alleen maar goede reviews en een prachtige omgeving. Je hebt het zo naar je zin dat je besluit om nog een paar dagen te blijven. Maar mag dat zomaar?

Vakantiehuizen in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 140.000 vakantiehuizen beschikbaar. Het grootste deel hiervan kun je vinden in natuur- en kustgebieden. Het merendeel van deze recreatiewoningen is op dit moment in bezit van particuliere eigenaren. Jaarlijks trekken rond de acht miljoen Nederlanders er op uit in eigen land. Nederlanders zijn in de loop van de jaren recreatiewoningen steeds meer gaan waarderen. Dit is voornamelijk gekomen door de coronacrisis.

Huurcontract

Wil je een vakantiehuis huren in Nederland? Dan is het waarschijnlijk dat hier een huurcontract aan te pas komt. Het is altijd verstandig om deze grondig door te lezen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In dit contract staan onder andere de hoogte van de borg, start- en einddatum huurperiode en de totale huursom.

Regels omtrent huren

Er is een aantal regels voor het huren van een vakantiehuisje. Permanente bewoning van vakantiehuizen is niet toegestaan in Nederland. Met enige regelmaat wordt langere verhuur door de verhuurder toegestaan. Toch zit hier een paar haken en ogen aan. Zo zijn er factoren die kunnen bepalen of het om korte of lange huur gaat.

Het gaat hierbij om het doel, tijdsbestek, en wat de verhuurder en huurder hebben afgesproken. Zo worden vakantiehuisjes steeds vaker verhuurd voor kortere perioden. Hierdoor verliezen huurders hun recht op huurbescherming. Hoe langer de huurperiode, hoe meer kans je hebt op huurbescherming.

Leuk, maar hoe lang mag ik nu huren?

Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Zo kunnen grondeigenaren verschillende regels hebben over verhuur. Zolang je niet van plan bent om op een permanente vakantie te gaan is er geen reden tot paniek. Een periode van een paar weken is dus prima. Misschien zelfs een paar maanden. Dit hangt af van de verhuurder, grondeigenaar en de gemeente. Dus wanneer het alleen om vakantie gaat hoef jij je niet druk te maken over de termijn.