Van plan om deze zomer lekker met je drone te gaan vliegen? Let dan goed op waar je hem de lucht in laat gaan.

In Nederland

In Nederland mag je op heel veel plekken vliegen met je drone, maar op heel veel plekken ook niet. De overheid hanteert een aantal hele duidelijke no-fly zones. In deze gebieden, veelal gelegen in de buurt van (militaire) vliegvelden is het totaal uit den boze om je drone de lucht in te laten gaan. Een botsing tussen een drone en een vliegtuig kan rampzalige gevolgen hebben, die je niet op je geweten wilt hebben. Bekijk dus altijd goed of je niet in een no-fly zone bent voor je je drone op laat stijgen.

Vliegen in de vrije natuur is op veel plekken toegestaan. Ook hier moet je natuurlijk vooraf goed kijken of je je niet in een no-fly zone bevindt. Ook kunnen er voor bepaalde natuurgebieden speciale regels gelden, die per provincie kunnen verschillen. Het is verstandig om hier ook even onderzoek naar te doen; je er niet aan houden kan je een flinke boete opleveren tenslotte, maar ook de dieren die in een gebied wonen hinderen.

Daarnaast mag je in Nederland ook niet boven aaneengesloten bebouwde gebieden vliegen. Een aardige uitdaging, in een dichtbevolkt en dichtbebouwd gebied. Ga dus niet boven een drukke binnenstad vliegen, en laat je ook niet verleiden tot een rondje boven je woonwijk als deze compleet bebouwd is. Het is beter om een open plek op te zoeken, en vanaf hier je drone op te laten en eventueel opnames te laten maken. Let wel op dat je geen opnames maakt van mensen die je hier niet van op de hoogte hebt gebracht, of die hier geen toestemming voor hebben gegeven. Ook dat is niet toegestaan.

Op vakantie

Je drone mee op vakantie? Leuk idee, zeker een compact model als de DJI Spark neem je gemakkelijk mee in je bagage. Reis je met het vliegtuig check dan wel even hoe het zit met het vervoeren van accu’s, hier zijn vaak strenge regels voor.


Met de DJI Spark kun je prachtige opnames maken van je vakantieadres. Let echter wel goed op: op dit moment heeft ieder land in Europa nog zijn eigen wetgeving als het gaat om drones. Er wordt hard gewerkt aan Europese regelgeving, zodat de regels voor drones in alle landen hetzelfde zijn, maar het is helaas nog niet zover. Tot die tijd doe je er dus goed aan om de regels van jouw vakantieland goed uit te zoeken voor je je drone op laat stijgen.