Een reis door de tijd in Dordogne

Dordogne

Dordogne, een streek gelegen in Zuid-Frankrijk die voor iedere vakantieliefhebber wel wat te bieden heeft. Voor de avonturiers die van raften, kanoën of klimactiviteiten houden, maar ook als liefhebber van cultuur ben je in Dordogne aan het juiste adres. Er zijn talloze eeuwenoude dorpen te bezichtigen die je terug in de tijd nemen. Benieuwd wat Dordogne allemaal te bieden heeft? Wij nemen je mee door de highlights van deze streek die je niet mag missen.

Sprookjesachtige en fotogenieke dorpjes en streken

Het dorp Sarlat staat bekend om haar oudheid en middeleeuwse sfeer. De reden dat Sarlat zo prachtig bewaard is gebleven is omdat het in de 19e eeuw in armoede verkeerde. Juist hierdoor is dit dorp ontsnapt aan de industrialisering van die tijd. De straten worden naarmate de avond valt extra sfeervol door de oude lantaarns. Dit maakt Sarlat niet alleen gezellig en uitnodigend om bijvoorbeeld te gaan avondshoppen maar maakt het ook een romantische bestemming.
Beynac-et-Cazenac is uitermate geschikt voor mensen die van natuur en cultuur houden. Dit dorp ligt in de schaduw van een oud kasteel, op een prachtige rotsformatie aan de rivier. Beynac-et-Cazenac staat bekend om haar fotogenieke uiterlijk en is daarom ook gebruikt voor een aantal filmopnames. Kortom, een plek die je ogen streelt en het hart van iedere fotograaf sneller doet kloppen.

Prehistorie en grottenstelsels

Dordogne is niet alleen prachtig aan de oppervlakte. Ondergronds is het ook een reis door de tijd. Neem bijvoorbeeld de grot Lascaux IV. Je loopt hier door gangen waarvan de muren zijn gedecoreerd met prehistorische muurschilderijen. Je bevindt je wel in een replica van deze bezichtiging. De originele muurschilderingen zijn namelijk niet meer toegankelijk voor het publiek nadat er aanslag gevonden werd op de muurschilderingen. Wees niet getreurd, want de replica is niet te onderscheiden van het origineel.
Zoek je de koelte, de diepte en het mysterieuze? Gouffre de Proumeyssac is een bekend grottenstelsel dat zich in de gemeente Audrix bevindt. De rotsformaties van deze druipsteengrot zijn verlicht en je kunt de grot bekijken via een schommel die langzaam 360 graden ronddraait. Op deze manier kun je rustig en ontspannen de glinsterende stalactieten en stalagmieten bewonderen.
Wij krijgen nooit genoeg van de rijke prehistorische geschiedenis van Dordogne. Een andere highlight, La Roque Saint-Christophe, heeft tal van grotten die ongeveer 55.000 jaar geleden als woning dienden voor holbewoners. Vanaf de 10e tot en met de 16e eeuw zijn er huizen tegen de kliffen aangebouwd, waarvan je de overblijfselen goed kunt zien vanaf de klifrand.

Zelf ervaren?

In Dordogne kan iedereen zich heerlijk uitleven. Het is een gevarieerde vakantieplaats en mede hierdoor in trek bij vele toeristen. Er zijn tal van vakantieaccommodaties die een onvergetelijke ervaring bieden in Dordogne.