Tips voor een stedentrip naar Praag in Tsjechië

Tsjechië is een land in het centrum van Europa. Tot 1993 vormde het land samen met Slowakije de republiek Tsjecho-Slowakije. Inmiddels is het een zelfstandig land waar de welvaart fors is toegenomen. Tsjechië wordt gekenmerkt door een schitterende natuur, veel leuke dorpen en veel prachtige oude steden met historische gebouwen. Wist je dat Tsjechië liefst 12 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft? Bovendien is vliegen naar Tsjechië helemaal niet duur en niet ver! In deze blog vind je de mooiste bezienswaardigheden in hoofdstad Praag!

Top 10 bezienswaardigheden Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en volgens velen ook de mooiste stad. Je vindt hier heel veel prachtige oude gebouwen, pleinen en wijken waar je urenlang kunt rondwandelen en je kunt vergapen aan de rijke historie. Hieronder vind je onze top-10 hotspots!

  1. Dansende Huis

Een erg opvallend modern bouwwerk in Praag is het Dansende Huis in de wijk Nové Město. Het pand staat direct aan de Moldau en werd ontworpen door de Amerikaanse architecht Frank Gehry.

  1. Nationaal Museum

Het hoofdgebouw van het Nationaal Museum ligt aan het Wenceslausplein. Dit is het belangrijkste museum van Tsjechië en werd opgericht in 1818 door kaspar Maria von Sternberg met medewerking van František Palacký.

  1. Nationaal Theater

Het Nationale Theater van Praag werd gebouwd in 1868 maar brandde helaas twee maanden na oplevering al af. Het aparte hier is dat het Národní Divadlo slechts op korte afstand van de Moldau ligt maar dat de brand niet geblust kon worden vanwege een water tekort. Tip: Bekijk hier betaalbare vluchten naar Praag voor een bijzonder weekendje weg.

  1. Karelsbrug

De Karelsbrug is de oudste brug van Praag en dankt zijn naam aan keizer Karel IV die in 1357 opdracht gaf om de brug te bouwen. De prachtige gotische brug heeft een lengte van 500 meter en is tien meter breed.

  1. Josefov

Josefov is de Joodse wijk van Praag die in de 13e eeuw is ontstaan doordat de christelijke autoriteiten de Joden dwongen om zich in een bepaald deel van de stad te vestigen. Door deze clustering zijn in Josefov veel monumenten, synagogen en joodse begraafplaatsen te vinden.

  1. Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is één van de populairste bezienswaardigheden in Praag. De kerk ligt in de Praagse burcht op de Hradčany heuvel en is een prachtig bouwwerk met een mix van enkele stijlen.

  1. Wenceslasplein

Het Wenceslausplein ligt in het centrum van Praag en heeft een lengte van maar liefst 750 meter. Het plein kan met de afmetingen van 750 bij 60 meter beter beschreven worden als een boulevard.

  1. Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) is hét centrum van de stad. Vroeger was het ruim 9.000 m2 grote plein een waar handelscentrum waar de grote markt gehouden werden doodvonnissen werden voltrokken.

  1. Letná-park

In het bosrijke Letná-park kun je een heerlijke wandeling maken maar ook genieten van een drankje in de Biergarten. Vanuit het park heb je een schitterend uitzicht over de Moldau, de Joodse wijk en het Oude Centrum.

  1. Stadhuis

Het stadhuis in de Staré Město (oude stad) behoort tot één van de mooiste Art Nouveau gebouwen van Praag. Het pand werd gebouwd tussen 1906 en 1912 en is gelegen op de locatie van het voormalige Royal Court Palace.