Veilig op vakantie: maak je auto vakantieklaar!

Veilig op vakantie

Om te kunnen genieten van vrijheid tijdens het reizen, kiezen veel mensen voor een autovakantie. Je kunt stoppen waar en wanneer je wilt, waardoor je op elk moment van landschappen of bezienswaardigheden kunt genieten langs de weg. Een relaxte manier om te reizen, maar het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto vakantieklaar is. Waar moet je op letten voordat je op vakantie gaat?

Peil van de vloeistoffen checken

Door het peil van de vloeistoffen te checken voordat je op vakantie vertrekt, voorkom je problemen tijdens de reis, zoals een oververhitte motor, remmen die minder goed werken, of belemmerd zicht. Het is daarom belangrijk om het peil te checken van de olie, de koelvloeistof, remvloeistof en ruitensproeiervloeistof. Dit is gemakkelijk zelf te checken en eventueel bij te vullen, en kan wel een hoop problemen voorkomen.

Bandenspanning controleren

Het is essentieel dat de autobanden de juiste spanning hebben. Als de bandenspanning te laag is, kan het brandstofverbruik toenemen. Een te slappe band raakt sneller verhit, waardoor de kans op een klapband ook groter is. Daarnaast is het belangrijk dat er een reservewiel in de auto ligt, mocht je een lekke band krijgen onderweg. Zorg er ook voor dat de spanning van het reservewiel goed is.

Verlichting controleren

Wanneer je verlichting niet (goed) werkt, riskeer je niet alleen een boete, maar vorm je ook een gevaar op de weg. Je eigen zicht wordt beperkt, maar andere weggebruikers kunnen jou ook minder goed zien. Check dus in ieder geval de richtingaanwijzers, remlichten, en het dimlicht. Als je fietsen achterop de auto vervoert, of een ander soort aanhanger hebt, is het ook belangrijk dat je de lichten daarvan controleert. Het is ook geen verkeerd idee om een set reservelampen in je auto te hebben liggen.

Airco

Misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is natuurlijk ook hartstikke vervelend om in een bloedhete auto te zitten en er dan achter te komen dat je airco niet werkt. Vooral voor vakanties in de zomer is het dus raadzaam om de airco te reinigen voordat je vertrekt.

Als je deze stappen volgt, verklein je de kans op problemen en ongemakken tijdens de reis. Heb je nog bepaalde onderdelen of accessoires nodig om je auto vakantieklaar te maken? Kijk eens op het internet. Door auto onderdelen online te bestellen, ben je vaak een stuk goedkoper uit.