Ijsland
Ijsland

Stel je voor, je opent je ogen en het eerste dat je ziet is een bergachtig landschap, dat bedekt is met een laag sneeuw. Je besluit je om te draaien, en plots ben je verstijft geraakt door het aanschouwen van indrukwekkende gletsjers. Je begint het koud te krijgen en draait je nogmaals om. Een warme deken valt op je gezicht en je ziet een spectaculaire vulkaan die net op dat moment tot uitbarsting is gekomen. IJsland, het land van vuur en ijs, biedt een uniek landschap dat je op verschillende manieren kunt beleven.

De gouden cirkel van IJsland

Als je van explosieve natuur houdt ben je in IJsland aan het juiste adres. IJsland is een vulkanisch eiland en bezit tal van actieve vulkanen. Als je meteen goed kennis wilt maken met de natuur van IJsland, is de Gouden Cirkel Tour een echte highlight. Deze populairste tour van IJsland leidt je langs de drie bekendste bezienswaardigheden van IJsland: nationaal park Thingvellir, hete bronnengebied Geysir en de waterval Gullfoss. De tour is 300 kilometer lang en is niet ver gelegen van de hoofdstad Reykjavik. Kortom, alles is binnen een redelijke afstand bereikbaar. Mocht je geen auto of rijbewijs hebben, wees dan niet getreurd. Je kunt de tour ook beleven in een touringcar.

Ware natuurspektakels

Thingvellir is het eerste spektakel dat je mag aanschouwen tijdens de Gouden Cirkel Tour. Thingvellir is het nationale natuur park van IJsland en is een prachtig geologisch gebied, bestaand uit diepe kliffen en helder blauwe rivieren . Het staat bekend om de aardplaten van Europa en Noord-Amerika, die langzaam uit elkaar drijven. Hier vindt dan ook jaarlijks een meting plaats door wetenschappers. De wetenschappers meten namelijk het uiteendrijven van de aardplaten. Ook bevat het park het grootste meer van IJsland: Thingvallavatn.

Na Thingvellir komt Geysir. Maak je borst alvast nat, want dit is een zeer actieve geiser die om de acht of tien minuten heet water de lucht in spuit. Een waar spektakel om te zien, omdat het proces van het opborrelen tot de uitbarsting er iedere keer net iets anders uit ziet. Mocht je niet genoeg krijgen van de geisers, dan kun je ook nog Geysir bezoeken. Deze bevindt zich in hetzelfde gebied als Strokkur en staat bekend om het feit dat alle andere geisers ter wereld naar deze geiser vernoemd zijn. Geysir betekent namelijk spuiten.

Het is nog niet afgelopen met het waterfestijn. Als afsluiter van de tour bezoek je Gullfoss, ook wel de Golden Falls genoemd. Dit is niet de grootste of hoogste waterval van IJsland, maar wel één van de mooiste. Dit komt doordat er bij mooi weer vaak een regenboog over verschijnt. Hier komt de naam Golden Falls dan ook vandaan. Maar dit is niet de enige reden van de oorsprong, er is een verhaal dat over een rijke boer gaat. Deze boer woonde vlakbij de waterval en wilde niet dat iemand zijn rijkdom in handen kreeg na zijn dood. Hij besloot daarom om zijn gehele rijkdom in de waterval te storten.

Heerlijk ontspannen in Reykjavik

Ben je na het bezichtigen van al die natuur wonderen aardig moe geworden, en ben je toe aan ontspanning? Reykjavik is een prachtige stad om te bezichtigen, en biedt de gelegenheid om jezelf even heerlijk te verliezen in de vele (openlucht) sauna’s. Op deze manier kun je je huid even lekker laten luchten, en terug reflecteren op wat je allemaal hebt bezocht. Tevens zijn er restaurants waar je delicatessen zoals zeewolf of trekzalm kan eten. Deze vissen worden vers gevangen uit de nabij gelegen rivieren. Voor de cultuurliefhebbers is er ook de Hallgrimskirkja kerk. Deze kerk staat bekend om zijn futuristische stijl en hoge torenspits. Kortom, IJsland biedt vele trekpleisters aan, het spectaculaire landschap laat je stilstaan bij wat moeder natuur allemaal in huis heeft.