Waarom moet je een camperverzekering afsluiten?

Hiker

Ongelofelijk veel mensen maken tijdens hun leven op een zeker ogenblik de keuze om een camper te kopen. Dat is interessant, want met zo’n camper kan je gaan en staan waar je wil. In de praktijk is het evenwel zo dat de aankoop van een camper natuurlijk ook de nodige verplichtingen met zich meebrengt. Eén van deze verplichtingen is terug te vinden in het afsluiten van een zogenaamde camperverzekering. Vergis je daarbij ook niet, dit is absoluut geen gewone, standaard verzekering voor een gemotoriseerd voertuig. Er bestaan dan ook tal van verschillende aandachtspunten waar je specifiek bij het afsluiten van een verzekering voor een camper rekening mee zal willen houden. Om welke aandachtspunten het daarbij nu precies gaat laten we je graag ontdekken hier op deze pagina!

Welke dekkingen vormen de basis voor je camperverzekering?

De camperverzekering is een ietwat vreemde verzekering. Heel wat experten stellen in de praktijk dan ook dat deze verzekering eigenlijk bestaat uit twee verschillende onderdelen. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen de opties zoals hieronder aangegeven: 1. De standaard dekkingen die doen denken aan een gewone autoverzekering;
2. De aanvullende dekkingen vanwege het karakter als ‘camper’ van het voertuig;

Laat ons in dit stukje van deze pagina eerst even kijken naar de dekkingen die de basis vormen voor de camperverzekering. Op het ogenblik dat we dit gaan doen stellen we vast dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn eigenlijk dezelfde als bij een standaard autoverzekering het geval is. Wat betekent dit nu precies? Dat je een keuze kan maken uit de volgende mogelijkheden: 1. De WA-verzekering voor campers;
2. De beperkt cascoverzekering;
3. De volledige cascoverzekering;

Je moet er hoe dan ook rekening mee houden dat de camperverzekering een verzekering is die wettelijk verplicht is. Betekent dit dat je de meest complete verzekering zoals hierboven aangegeven moet afsluiten? Zeker niet. De wettelijke verplichting die geldt voor de camperverzekering is dezelfde als deze voor de standaard personenauto. Dit betekent dat je aan de WA-verzekering voldoende hebt, althans om aan de wettelijke verplichting te voldoening. Voor heel wat mensen geldt toch dat ze kiezen voor een uitgebreidere verzekering.

Wanneer kies je voor een uitgebreidere camperverzekering?

In de basis komt het best vaak voor dat mensen hun camper louter en alleen nog laten verzekeren door middel van een WA-verzekering. Op deze manier kunnen ze rekenen op niet één, maar wel twee concrete voordelen. Het gaat hierbij om de volgende: 1. Je kan je camper laten verzekeren tegen een zeer toegankelijk prijskaartje;
2. Je voldoet perfect aan de wettelijke verplichting voor camperverzekeringen;

Ondanks bovenstaande voordelen is het zo dat er ook heel wat mensen de keuze maken om toch een meer uitgebreide verzekering af te sluiten. In dit geval kiest men dan voor het afsluiten van de beperkte casco of de allrisk camperverzekering. Deze keuze wordt doorgaans gemaakt wanneer mensen veelvuldig met hun camper op vakantie gaan of er gewoon ook tussentijds gebruik van maken. Daarnaast is het ook mogelijk dat je, je camper gloednieuw hebt aangekocht. In dit geval zal de camper een vrij aanzienlijke kostprijs vertegenwoordigen waardoor het al helemaal wordt aangeraden om ze uitgebreider dan enkel WA te verzekeren.

Tip! Kies voor een allrisk zolang je afbetaling loopt!

Voor het merendeel van de mensen die een camper kopen geldt dat ze voor het kopen van dit voertuig een lening afsluiten. Dat is op zich geen probleem. Wanneer je voldoet aan de gestelde voorwaarden van de bank of financiële instelling is het in principe zonder probleem mogelijk om geld te lenen voor het aanschaffen van je camper. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er in dit geval enkele extra zaken van toepassing zijn om rekening mee te houden.

Ook wanneer er voor het kopen van een camper een lening wordt afgesloten is het zo dat veel mensen toch nog altijd kiezen voor een WA-verzekering voor hun voertuig. Dat is niet interessant. Stel namelijk dat er tijdens de kredietperiode wat gebeurt met de camper, dan kan je rekenen op geen enkele tussenkomst in de zelf geleden schade door een verzekeraar. In het slechtste geval is je camper helemaal verloren terwijl je toch nog verder zal moeten afbetalen. Overweeg daarom altijd om zolang de aflossingsperiode lopende is een allrisk camperverzekering af te sluiten. Zo slaap je namelijk pas echt elke nacht gerust.

Wat met de extra dekkingen voor je camperverzekering?

De bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt waar je in de basis bij het afsluiten van een camperverzekering allemaal rekening mee moet houden. Dit gezegd hebbende zijn deze zaken nog lang niet alles, integendeel. Het is namelijk zo dat een camper geen gewone auto. Dit betekent dat er ook nog verschillende aanvullende dekkingen bestaan waar je aandacht aan zal willen besteden. Om welke dekkingen het dan precies gaat ontdek je hieronder. 1. Beschik je over een dekking voor je camper in of ook buiten Europa?
2. Hoeveel dagen mag je ononderbroken in het buitenland verblijven?
3. Is er sprake van een bepaalde kilometerlimiet op jaarbasis voor je camper?
4. Beschik je over een eigen risico wanneer er zich schade voordoet?
5. Op welke manier wordt er bij totaal verlies overgegaan uit vergoeding van de schade?
6. Hoe is de hulpverlening geregeld in binnen- en buitenland?

Er zijn duidelijk best wel een aantal extra belangrijke zaken om bij stil te blijven staan wanneer je de keuze maakt om een verzekering voor je camper af te sluiten. Dit gezegd hebbende is bovenstaande nog lang niet alles. Wanneer je gaat reizen met een camper is het namelijk zo dat je wellicht ook behoorlijk wat inboedel bij zal hebben. Standaard is het zo dat deze inboedel niet door je verzekering wordt gedekt. Wil je dat graag wel? In dat geval zal je daarvoor een aanvullende polis moeten toevoegen aan je camperverzekering.

De camperverzekering vergelijken is altijd interessant!

De vele verschillende zaken waar je bij het afsluiten van een camperverzekering rekening mee moet houden zorgen ervoor dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Dat begrijpen we ook zeer goed. Het uitvoeren van een camperverzekering vergelijking kan er gelukkig op een efficiënte manier voor zorgen dat de weg naar het vinden van de voor jou beste camperverzekering terug helemaal open komt te liggen. Lijkt dit jou ook wel wat? Aarzel dan geen moment langer, voer een vergelijking uit om jouw gloednieuwe camper verzekeren en wees op die manier honderd procent verzekerd van de beste keuze!